Ülkemiz için çok değerli bir tarım ürünü olan fındık, ekonomik açıdan da sağladığı katkı ile üretim yelpazesi oldukça geniş olan meyvemizdir. Ülkemizde bu yelpazenin başında Ordu ve Giresun illerimiz gelmektedir. Sonrasında Trabzon, Rize ve Samsun ilimiz bu seyri takip etmektedir.
Fındık meyvesi içerisinde bulundurduğu yağ, protein, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve sayabileceğimiz birçok mineral ile insan sağlığı açısından olmazsa olmaz vitaminlerimiz B1, B2 ve E vitaminleri açısından zengin olup, birçok bileşeni olması sebebi ile değeri sağlık açısından da göz ardı edilemeyecek niteliktedir.
Ülkemizde Fındığın Kullanıldığı Alanlar
-Çikolata Sanayisi
-Şekerleme sanayisi
-Pastacılık ve Unlu mamüller sektörü
-Dondurma sektörü
-Yağ sanayisi
Dünyada Fındık Üretiminde Türkiye Kaçıncı Sırada?
Fındık üretiminde Türkiye %70 oranla ilk sırada yer almaktadır. Ziraat Mühendisleri Odası verilerine göre ortalama fındık üretimi 550 bin ton olup, bu oran yıllara göre farklılık göstermektedir. Üretimin en fazla yapıldığı ilimiz yaklaşık %85 oranla Ordu ilimizdir.
Üretimde olduğumuz kadar fındık meyvesinin ihracatında da dünyada %80-85 oranla ilk sırada Türkiye yer olup, genel kültür açısından bilinmesi gereken bir diğer önemli bilgi ise fındık üretiminin ülkemize sağladığı kar oranıdır. Belirtilen ihracat oranı ile yalnızca fındık ihracatının ülkemize sağladığı döviz girdisi yıllık ortalama 1 milyar dolardan fazladır.
TÜİK verilerine göre Türkiye’den sonra dünyada en fazla üretim yapan ülkeler üretim sırasına göre; İtalya, ABD, Azerbaycan, Gürcistan ve İspanya’dır.
Kültür Çeşitleri Açısından Fındık
Kültür çeşitleri açısından fındık dünyada birçok ülkede yetiştirilmektedir. Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kurumsal istatistiklerinin yer almış olduğu veri tabanı istatistiklerine göre, dünyada fındık üretimi 1960’lı yıllarda 200 bin ton civarında iken günümüzde bu üretim bir milyon tona kadar yaklaştığı bilinmektedir.
Kültür çeşitliliği açısından fındık meyvesinin üretildiği ülkeler; Çin, İran, Şili, Gürcistan, Azerbaycan, Avustralya, ABD, İtalya, İspanya ve Fransa ülkeleridir.
Fındık meyvesinin üretimini yapan diğer ülkeler; Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Hırvatistan, Belarus, Portekiz, Polonya, Tacikistan, Yunanistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Moldova, Yeni Zelanda, Avusturya, Kıbrıs, Arjantin, Ukrayna, Slovakya, Slovenya, Suriye, Estonya, Kamerun, Romanya, Tunus ve Arjantin ülkeleridir. Belirtilen bu ülkelerde fındık üretimi oranı Türkiye’deki kadar çok olmasa da az miktarda yetiştirilmekte olup, üretim oranlarının arttırılması ile ilgili çalışmalar sağlanmaktadır.
İhracatta Başlıca Fındık Alıcılarımız
Başta Avrupa olmak üzere fındık alıcılarımız yurt dışında faaliyet gösteren çikolata, şekerleme vs. üreticileridir. İtalyan şekerleme ve çikolata üreticisi olan Ferrero, fındık ihtiyacının %65’ini Türkiye’den sağlamaktadır.
Fındık ihracatında Türkiye’den sonra gelen önemli ihracatçı ülkeler; İtalya, Azerbaycan ve Gürcistan’dır.
Üretim faaliyetinde bulunmadan ithal etmiş olduğu fındıkları işleyerek ihraç eden, bu vesile ile fındık ihracatında önemli paya sahip olan başlıca bazı ülkeler mevcuttur. Bu ülkeler; Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre ve Almanya’dır.