Kalemler ince ve küçük oluşları ile evin her tarafına saklanabilen eşyalardır. Üstelik çoğunlukla kapakları bulunmadığı için sürekli olarak bir yerlere mürekkepleri bulaşır. Koltukta olan lekeler için mürekkep kumaşın içine çok iyi bir şekilde yerleşmeden önce temizleme yapılmalıdır. Yani leke oluştuğu ilk anda müdahale etmek lekenin giderilmesinde en önemli faktördür.
Bazı tükenmez kalem mürekkepleri suda bazıları kolonyada çözünür dolayısıyla açık renkli koltuklarda lekelenme olduysa kullanılacak deterjanın iyi seçilmesi gerekir. Koyu renkli koltuklarda, leke çıkarıcı ürünler yardımıyla yapılan işlem yeterli olabilirken, açık renkli koltuklarda gölgelenme şeklinde lekeler oluşmaması için işlemi bir iki kez tekrar etmek gerekebilir.
Koltuk Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lekeli koltukların temizliğinde, lekenin dağılmaması için lekesiz yerden lekenin merkezine doğru hareket ettirerek silme işlemi yapılmalıdır. İçten dışa ovalama yapıldığı zaman lekenin yayılması söz konusu olabilir. Seçilen çamaşır deterjanının ya da leke çıkartıcının kumaş rengine uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Aksi halde koltuk renginde ağarma ya da lekelenme gibi hoş olmayan durumlar gözlenebilir.
Temizleme esnasında kullanılan bezlerin ise renk akıtmaması ve mümkünse tek renk olması iyi olur. Bazı temizlik bezlerinin üzerinde güzel görünmesi için yapılmış desenler ya da markanın ismi yer alır. Ancak deterjanla bir araya gelince bu renk akar. Açık renk koltukların bulanık görünmesine sebep olabileceğinden dikkat edilmesi gerekir.