Güneş Tutulması Nedir?

Güneş tutulması nedir sorusunun cevabı, ayın dünya ile güneş arasına girmesidir.

Güneş tutulması sırasında, dünya yüzeyine iki iyi tanımlanmış alan yansıtılır. Bunlar tam gölge ve yarı gölgedir.

Umbral bölge, tutulma sırasında tamamen karanlık olduğu yerdir. Yarı gölgeli alan, tutulmanın kısa bir gölge ile sadece kısmen gerçekleştiği yere denilmektedir.

Güneş Tutulması Nedir

Ay yörüngesinin eğim derecesine ve ayrıca astronomik görüngü sırasında Dünya’nın Ay’dan ve Güneş’ten uzaklığına bağlı olduğundan, neredeyse aynı özelliklere sahip iki güneş tutulması meydana gelir. Böylece, bu mesafeye bağlı olarak, tamamen bir gölge oluşmaz, sadece görünürde daha küçük boyutta Ay olmakta, Dünya’daki görüşünün önünde Güneş’in önünden geçen bir “siyah nokta” meydana gelmektedir.

Bu nedenle, Ay Dünya’ya yakınken ve Dünya Güneş’ten uzaktayken tam bir gölge, Ay Dünya’dan uzaklaştığında ise eksik bir gölge oluşur.

Güneş Tutulması Nedir Ve Nasıl Sınıflandırılır?

Tam güneş tutulması: Tüm güneş ışığı ay tarafından gizlendiğinde

Kısmi güneş tutulması: Güneş ışığının sadece bir kısmı ay diski tarafından gizlendiğinde.

Halka tutulması: Ay’ın büyüklüğü güneşin tüm alanını kaplamak için yeterli olmadığında. Bu durumda Dünya’nın doğal uydusu etrafında bir “halka” oluşturur.

Hibrit tutulma: Ay yörüngesinin eğim derecesine bağlı olarak, tutulma bazı bakış açılarında tam, bazılarında halka şeklinde olduğunda.

Güneş tutulması olayı sadece yeniay sırasında gerçekleşebilir, çünkü Ay sadece bu evrede Dünya ile Güneş arasındadır. Ayrıca, Ay’ın Dünya’nın yörünge düzlemini geçmesi gerekir, bu da yılda sadece iki kez meydana gelir. 5 derece olan karasal eksene göre yer değiştirmesinin eğimine bağlıdır. Bu eğilim olmasaydı, ne zaman yeni bir Ay olsa güneş tutulması olurdu.

Bilimsel Açıklaması Tektir

Güneş tutulması nedir denildiğinde bilimsel açıklamalar tekdir. Yeni ayın evreleri ile belirli düğüm ve yörünge konumları arasında bir çakışmaya ihtiyaç duysalar da, tutulmaların meydana gelmesi için döngüsel bir periyot vardır, böylece bir önceki periyotla aynı özellik ve düzende tekrar meydana gelirler. Bu döngü yaklaşık 18 yıl 11 gündür ve Saros Dönemi olarak adlandırılır. Her yıl astronomik koşullara bağlı olarak en az iki, en fazla beş güneş tutulması mümkündür.

Cevap bırakın