Doğum Lekeleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Birçok bebeğin doğduktan sonra fark edilen belirgin doğum izleri vardır. Doğum işaretlerini önlemenin yolu yoktur ve nasıl meydana geldiği hakkında çok az şey biliniyor. Çoğu çocukluk döneminde büyür ve rengi solar. Bununla birlikte, bazıları daha dramatik olabilir ve estetik problemlere, hatta kansere neden olabilir.

doğum lekeleri

doğum lekeleri

Doğum Lekesi Türleri

Doğum lekeleri olarak iki ana kategoriye ayrılır: Pigmentli ve kırmızı.

Kırmızı doğum lekeleri; küçücük, pembe bir noktadan geniş, derin kırmızı izlere kadar değişebilir. Cildin yüzeyine çok yakın olan damarlardan kaynaklanır ve iki tipi vardır: Maküla ve hemanjiyom.

Maküler doğum lekeleri: Yenidoğanlarda çok yaygındırlar ve bu küçük, pembe izler çoğunlukla, alın, göz kapakları ve boynun arkasında bulunur. Tedaviye ihtiyaç duymazlar ve bebek büyüdükçe genellikle solgunlaşırlar.

Hemanjiyomlar: Çilek doğum lekeleri olarak da bilinen hemanjiyomaların çoğu küçük ve zararsızdır. Kırmızı renk ve biraz kabarık görünüm, derinin yüzeyine sıkıca sarılmış çok sayıda kan damarından kaynaklanır. Genellikle yüz, boyun, baş veya göğüs çevresinde oluşur ve kız bebeklerde daha sık görülürler. Neredeyse tüm çilek doğum lekeleri 9 yaşına kadar kaybolur.

doğum lekesi

doğum lekesi

Port-wine lekeleri: Morumsu renklerde olup, genişlemiş kılcal damarlar nedeniyle oluşur. Genellikle yüzde görülür ve genellikle kalıcıdır. Doğum işaretlerine tıbbi muamele yapılmaz, tedavi seçenekleri arasında kriyoterapi, cerrahi kaldırma veya lazer ameliyatı sayılabilir.

Pigmentli doğum lekeleri; genellikle açık renkli, kabarık yüzeyli doğum lekeleridir, ancak zararsızdırlar. Yinede, büyüklüğüne bağlı olarak bunlar, genetik hastalık olan nörofibromatoz olduğunu gösterebilir ve bir doktor tarafından muayene edilmelidir.

Nevüsler-Benler: Bazen, nevüs adı verilen benlerin doğumdan sonra ortaya çıkmaları da bir problem değildir. Ancak, özellikle benlerin çok büyük olması durumunda cilt kanseri (melanoma) riski taşıyabilir.

Moğol lekeleri: Daha koyu renkte cilt renginde olan çocuklar, Moğol lekeleri adı verilen bir doğum lekesine sahip olabilirler. Bunlar mavimsi lekelerdir, sırt üstünde veya kalçalarda çürüğe benzer doğum zedelenmeleridir, genellikle zamanla solarlar.

Cevap bırakın